PET NAJČEŠĆIH PITANJA O MLADEŽIMA

PET NAJČEŠĆIH PITANJA O MLADEŽIMA

Sve je veći broj ljudi koji se javljaju da bi pregledali mladeže, a često žele i da ih uklone. Mnogi od njih su uplašeni,bilo zbog promena koje su uočili na mladežima, bilo zbog informacija i dezinformacija na internetu ili od strane poznanika i rodbine.

Prvo pitanje je skoro uvek:  Da li je mladež opasan?

Posle dermoskopskog pregleda odgovor je obično lak, ali ponekad je neophodno uklanjanje mladeža i PH analiza da bi se došlo do sigurne dijagnoze.

Posle dermoskopskog pregleda obično sledi pitanje: Treba li mladež da se ukloni?

Svaki mladež može da se ukloni ukoliko smeta zbog mesta gde se nalazi ili iz estetskih razloga. Bitno je samo da intervenciju uradi dermatolog ili hirurg i da se uklonjeni mladež pošalje na patohistološku analizu.

Ako se desi da dermoskopskim pregledom lekar utvrdi da se radi o malignom tumoru, uklanjanje je neophodno kao i histopatološka potvrda dijagnoze, a eventualno dalje lečenje i kontrole zavise od tipa maligniteta.

Čest razlog dolaska na pregled je i povreda mladeža. Sledi pitanje: Hoću li zbog povrede mladeža dobiti rak?

Povrede mladeža nisu poželjne zbog krvarenja i moguće infekcije, ali ne izazivaju rak kože. Međutim ukoliko mladež krvari, pogotovo ako pacijent ne zna da se povredio, neophodan je dermoskopski pregled, jer krvarenje mladeža može da bude znak maligniteta.

Zabrinuti roditelji često dovode decu jer su primetili pojavu novih mladeža. Najčešće pitanje je: Da li je pojava novih mladeža opasna?

Nisu svi mladeži urođeni, tj. većina nije. Pojavljuju se i rastu tokom čitavog života, a posebno u detinjstvu. U pubertetu i trudnoći može da dođe do pojačanog rasta mladeža i promene boje i oblika.

Iako mladeži mogu da se pojave i kasnije u životu, one koji se pojave posle tridesete godine života treba dermoskopski pregledati, naročito ako brzo rastu.

Jedno od čestih pitanja, pogotovo leti, je: Idem na more, kako da zaštitim mladeže od sunca?

Mladeži se štite od UV zračenja kao i ostala koža. Treba izbegavati da se izgori na suncu i treba koristiti zaštitne kreme i sklanjati se sa sunca kad je najjače. Posebno je potrebno obratiti pažnju na zaštitu kože male dece. Degenerativne promene na koži, pa i maligni tumori koji se javljaju u poznim godinama često su posledica preteranog izlaganja suncu u detinjstvu i ranoj mladosti.