Mladeži i koža

Mladeži i koža

Poslednjih decenija drastično raste broj obolelih od kancera, pa mnogi strepe kada vide bilo kakve promene na koži. Mladeži i koža su nešto o čemu je potrebno da vodimo računa.

Nisu sve pigmentovane promene opasne, kod odraslih se javljaju i seboroične keratoze, uglavnom su pigmentovane, ali benigne i ukalanjaju se lako radiotalasima. Ipak, trebalo bi posetiti dermatologa ako primetite promene na koži, da mladež menja veličinu, boju i oblik, razlikuje se od ostalih, asimetričan je, hrapav, ima nekoliko boja ili svrbi, krvari, vlaži, a promena izgleda kao ranica koja ne zarasta – ističe dr Sunčica Živković iz Diva laser centra, dermatovenerolog sa višedecenijskim kliničkim iskustvom.

Mladeži i kožaMOŽEMO LI SAMI DA SE PREGLEDAMO?

Jednom mesečno, pomoću ogledala, možemo da pregledamo svaki deo tela: lice uključujući nos i usne, uši i iza ušiju, vrat, kosmati deo glave, grudi, žene ispod i između dojki, nadlaktice, pazuh, leđa, genitalije, butine, listove, tabane i deo između nožnih prstiju.

KOJI OBLICI KARCINOMA KOŽE SU NAJOPASNIJI?

Karcinomi kože mogu biti melanocitni ili maligni melanomi i nemalenocitni kao što su bazocelularni i spinocelularni karcinom, aktinična keratoza. Bazocelularni se najčešće javlja kod starijih i najmanje je opasan. Spinocelularni je drugi najčešći oblik, pojavljuje se na delovima kože izloženim suncu, kao i aktinična keratoza koja se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Melanom je najređi i najopasniji, često se širi po telu i javlja kod mlađih osoba. U rizičnoj grupi su osobe svetle kože, sklone opekotinama od sunca i oni koji su u detinjstvu imali opekotine, ljudi koje dugo borave na otvorenom, intenzivno se sunčaju na moru, koriste ili su nekada koristili solarijum, ako imaju više od 50 mladeža ili je rak kože u porodičnoj anamnezi, ako su imali transplataciju organa.

DA LI SE MLADEŽI PREVENTIVNO UKLANJAJU KOD DECE?

Takve intervencije se ne rade, jer izloženost mladeža suncu nije indikacija za uklanjanje, već samo maligne promene. Dermoskopski pregled i praćenje su najbolja zaštita.

AKO SE MLADEŽ MENJA U TRUDNOĆI DA LI JE TO ZNAK ZA UZBUNU?

Tokom trudnoće se dešava da pojedini mladeži počnu da rastu, ali uglavnom se šest meseci nakon porođaja vrate u prethodno stanje. Dermatološki pregled i dermoskopija omogućavaju da se prati stanje.

Članak je objavljen u časopisu „Život Plus