NAJČEŠĆA OBOLJENJA KOD DECE

NAJČEŠĆA OBOLJENJA KOD DECE

Učestalost pojave dermatoloških oboljenja kod dece, kao i kod odraslih, varira u zavisnosti od mnogih faktora, a jedan od najčešćih je godišnje doba tj. klima.

U našoj ordinaciji najčešće postavljana dijagnoza kod dece je atopski dermatitis koji je posledica rođene atopske konstitucije. Ovo oboljenje se češće javlja ili pogoršava u zimskim mesecima, ali ove godine imamo podjednak broj obolelih i u proleće, verovatno zbog velike promenljivosti klimatskih faktora.

Osip u vidu crvenila i hrapave kože, najčešće na licu i pregibima, često je praćen jakim svrabom, što detetu ometa san i dovodi do nervoze. Pravilna nega i oblačenje su neophodni za suzbijanje simptoma, ali obično je, bar na početku, neophodno lečenje kortikosteroidnim kremama. Na promene na koži kod ovog oboljenja povoljno utiče umereno, oprezno sunčanje.

Druga najčešće postavljana dijagnoza kod nas je Acne vulgaris tj.bubuljice, ovog puta kod starije dece. Akne se javljaju obično prvi put u proleće ili jesen, poslednjih godina kod sve mlađeg uzrasta.

Promene na koži su u vidu crnih tačkica (komedoni) i crvenih, zagnojenih i često bolnih bubuljica.

Lečenje zavisi od rasprostranjenosti i težine bolesti i traje dugo. Najbolji efekat se obično postiže kombinovanom terapijom, a vrlo važan faktor u lečenju je strpljenje pacijenta i pravilna nega kože. Povoljnu ulogu u lečenju ima i kozmetičko čišćenje lica, ali pacijent to ne treba da sprovodi sam, već da to prepusti dobrom kozmetičaru.

Kod dece svih uzrasta je česta pojava virusnih bradavica. Kod manje dece češće se javljaju moluske (Molluscum contagiosum), koje se prenose direktnim dodirom i vrlo su zarazne. Javljaju se u vidu kupolastih ispupčenja u boji kože, a kad se upale mogu biti i svetlo crvene boje. Umnožavaju se brzo i mogu da zahvate veću površinu kože.

Kod starije dece češće su obične bradavice (Verrucae vulgares) obično na šakama i stopalima u vidu hrapavih ispupčenja različite veličine i brojnosti. Na mestima pritiska, npr. na tabanima, mogu biti i bolne.

Obuća od sintetike i gume, naročito u toplim mesecima, može da dovede do bržeg rasta i bržeg umnožavanja bradavica. Savetuje se obuća od prirodnih materijala i leti što otvorenija, kao i pamučne čarape.

I jednu i drugu vrstu bradavica najbolje je što pre ukloniti da se ne bi dalje širile.

Lokalna terapija kremama često nije dovoljno efikasna, ali kod male dece je često jedina moguća.

Najefikasniji način uklanjanja je terapija radiotalasima u lokalnoj anesteziji. Kod pojedinačnih i malih promena lečenje se može sprovesti i kiretažom takođe u lokalnoj anesteziji.