Mladeži – kada i kako ih uklanjati

Mladeži – kada i kako ih uklanjati

Mladeži predstavljaju česte promene na koži. Najčešće se manifestuju u vidu tamno braon promena različitog oblika i veličine, a javljaju se u detinjstvu ili adolescenciji.

Mogu se lokalizovati na svim delovima tela.

Hormonske promene u trudnoći ili adolescenciji mogu dovesti do promene u boji mladeža, veličini ili broju.

Većina mladeža podleže ABCDE kriterijumima:

  1. Asimetrija: jedna polovina mladeža se razlikuje od druge polovine
  2. Ivice: nareckane, iregularne ivice
  3. Boja: neujednačena boja mladeža, promene u boji mladeža
  4. Dijametar: mladeži veći od 6mm
  5. Evolving: mladeži koji se menjaju u veličini, obliku, boji

 

Kada se obratiti lekaru?

Ukoliko je mladež počeo da Vas

  • Boli, svrbi, ili peče
  • Gnoji ili krvari
  • Ponovno se pojavljuje na mestu sa koga je uklonjen
  • Pojavljuje nakon 30 godine starosti
  • Menja boju (gubi boju ili postaje tamniji)

Ukoliko imate neki od pobrojanih simptoma najbolje je što pre posetiti lekara specijalistu dermatologije.

 

mladezi

Prevencija i lečenje

 

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti u vezi sa bilo kojim mladežom ili drugom promenom na koži za koju niste sigurni šta je, najbolje je obratiti se dermatologu.

U Diva Medical rade dermatolozi sa velikim iskustvom i stručnim znanjem koje se kontinuirano unapređuje čitanjem najaktuelnijih radova iz oblasti dermatologije, odlaskom na svetske i regionalne kongrese iz ove oblasti kao i razmenom iskustva s drugim kolegama.

Nakon kliničkog pregleda, dermatolog će uraditi dermoskopski pregled mladeža nakon čega će Vam biti preporučeno da li mladež treba ukloniti ili ne.

Ukoliko se odlučite za uklanjanje mladeža, u Diva Medical se svi benigni mladeži uklanjanju radiotalasima kao najbezbednijom, najsavremenijom metodom za uklanjanje mnogih promena na koži.

Procedura je potpuno bezbolna, a radi se pod lokalnom anestezijom koja se na tretirano područje aplikuje u vidu kreme. Kada anestezija deluje, za šta je najčešće potrebno ne više od pola sata, samo radiotalasno uklanjanje mladeža traje nekoliko sekundi do minut.

Nakon procedure možete se odmah vratiti uobičajnim aktivnostima.

Radiotalasno uklanjanje mladeža je omiljena procedura među pacijentima jer ne boli, apsolutno je bezbedna, a ne ostavlja nikakav ožiljak.

Za pregled u Diva Medical i radiotalasno uklanjanje mladeža budite slobodni da nas kontaktirate svakog radnog dana na naš kontakt telefon 011/2444676 i posetite nas u ulici Prote Mateje 9 blizu trga Slavija.

 

Zaštita od Sunca predstavlja neizostavni deo preporuke, a podrazumeva nanošenje kreme za zaštitu od Sunca širokog spektra dejstva, nošenje naočara, zaštitne odeće i šešira širokog oboda u letnjim mesecima i izbegavati izlaganje Suncu od 10-16 časova u letnjim mesecima, kao i obavezno izbegavanje solarijuma.

Za sva dalja pitanja i nedoumice slobodno nas kontaktirajte na naš broj telefon 011/2444676 i posetite nas u ulici Prote Mateje 9.