Diva Medical na 14. kongresu Dermato Onkologa (EADO)

Diva Medical na 14. kongresu Dermato Onkologa (EADO)

Diva Medical - dr Suncica Zivkovic
Diva Medical – dr Suncica Zivkovic

U cilju praćenja novina iz oblasti dermatoonkologije, saradnici Diva Laser Centra i dermatolozi Dermatološke ordinacije Diva Medical učestvovali su na 14. Kongresu Evropske Asocijacije Dermato Onkologa (EADO), koji se ove godine održavao u Barseloni od 6. do 9. novembra.

Na kongresu su predstavljene najnovije dijagnostičke i terapijske metode, ali su i potvrđene opšte poznate činjenice da, osim genetske predispozicije u nastanku malignih tumora kože, najvažniji faktor rizika jeste nekontrolisana fotoekspozicija. Upotreba solarijuma dovodi 3 puta češće do spinocelularnih karcinoma u odnosu na izlaganje suncu, a uz to ubrzava i starenje kože.

Predstavljene su i različite dijagnostičke metode:

– Električna impedanciometrija – koristi se za dijagnostiku melanoma

– Elestografija – koristi se za određivanje granica Bazocelularnog karcinoma

– Ultrazvučna dijagnostika – koristi se sa dijagnostifikovaje tumora kože i potkožnih tkiva, kao i regionalnih limfnih čvorova.

 

 

Ovoga puta naglasak je stavljen na dijagnostikovanje atipičnih nepigmentovanih nodularnih brzorastućih melanoma koji se javljaju posle 40. godine života, i zaključeno je da je dermoskopski pregled nezaobilazna dijagnostička metoda kada je reč o tumorima kože.

Diva Laser Centar na 14. kongresu Dermato Onkologa (EADO)
Diva Medical na 14. kongresu Dermato Onkologa (EADO)

Posle izlaganja i prezentacija koje su imali učesnici kongresa posvećenog dermatoonkologiji, glavne poruke za sve one koji vole sunčeve zrake i izlaganje Suncu glase:

  • Ne izlažite se Suncu nepotrebno i bez zaštite
  • Kontrolišite svoju kožu i pratite pojavljivanje novih promena na njoj
  • Svaka nova izraslina na koži (roze, crvene, mrke, ili crne boje) predstavlja razlog za  dermoskopski pregled od strane Vašeg dermatologa