Akne – Šta su i kako se leče?

Akne – Šta su i kako se leče?

Najčešći dermatološki problem mladih jesu – AKNE.

AKNE se javljaju u pubertetu, kada pod uticajem androgenih hormona lojne žlezde počinju intenzivnije da proizvode i luče loj na površinu kože. Pravi problem nastaje kada su otvori izvodnih kanala lojnih žlezda zatvoreni. Tada se loj zadržava i gomila u kanalima, što dovodi do zapaljenjske reakcije. Otvore kanala lojnih žlezda zatvaraju nagomilane izumrle ćelije epitela (što je najčešće genetski predisponirano).

akneTakođe važan faktor u nastanku akni je bakterija Propionibacterium acnes. Zapaljenjske forme akni se kreću od papulo-pustula, preko nodulo-cističnih promena, do akni konglobata. Akne se najčešće javljaju na licu, leđima, ramenima i sredogruđu.
Zavisno od težine kliničke slike i oblika akni, lečenje može biti samo lokalno (preparati za higijenu i kreme), a kod težih oblika akni uvode se u terapiju antibiotici i retinoidi u vidu tableta i kapsula.
Revoluciju u lečenju AKNI i OŽILJAKA OD AKNI, napravila su najnovija tehnološka dostignuća u vidu lasera tj. Laserskih tretmana.

Za sva dalja pitanja i nedoumice slobodno nas kontaktirajte na naš broj telefon 011/2444676 i posetite nas u ulici Prote Mateje 9 ili pogledajte deo “Saveti dermatologa“.