Stara izreka "Zdravlje na usta ulazi" koju su nam naše bake i deke često govorile nije nikakav mit. Po nedavnim studijama pravilna izbalansirana ishrana ne samo da je korisna za naše sveobuhvatno zdravlje već utiče i na raspoloženje a po novojim saznanjima ima i anti-aging efekat. Danas smo za vas izabrali PARADAJIZ - namirnicu koja se u većini domaćinstava svakodnevno koristi!

Paradajiz crvenu boju dobija od likopena - svetlocrvenog karotenskog i karotenoidnog pigmenta jednog od najznačajnijih prirodnih antioksidansa koji može pomoći da naša koža ostane glatka i mekana!

U studiji objavljenoj 2008 godine u naučnom časopisu Evropskog udruženja farmaceuta istraživači su objavili studiju koja je utvrdila da osobe sa višim koncentracijama likopena su imali znatno glatkiju kožu. Po mnogim naučnim studijama likopen pomaže i kod opekotina od Sunca odnosno smanjuje njihovu pojavu. Likopen se osim u paradajizu nalazi još i u šargarepi, lubenici i crvenoj paprici.

Jednostavan ukusan recept za nedeljni porodični ručak
Sos od paradajza:
Potopite 500g svežeg paradajiza u vrelu vodu kako bi se lakše ogulio a zatim ga iseckajte na komadiće. Propržite kratko na maslinovom ulju 1 glavicu crnog luka i 2-3 čena belog luka. Dodajte paradajiz, so, biber i nekoliko listova svežeg bosiljka. PRIJATNO

Vaš Diva Medical

Danas je WORLD FOOD DAY!

ISHRANA I DERMATOZE

Psorijaza: Pravilo je da osobe koje boluju od psorijaze moraju biti ,,na ivici gladi,, što usporava metabolizam i deobu epitelnih ćelija. Preporuka u ishrani ovih osoba jeste redovan unos ulja bogatih nezasićenim Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama: riblje ulje,hladno,cedjeno ulje nara,maline.

World food day

Medicinska istraživanja u cilju lečenja teških bolesti napreduju.

dermatoloska medicinska istrazivanja

Najnoviji eksperimenti potvrdjuju da je ljudska koža ogroman potencijalni izvor matičnih (stem) ćelija.