Telo žene trpi značajne promene u periodu perimenopauze i menopauze.

Pad nivoa estrogena izaziva ne samo gubitak mesečnog ciklusa već i nepovratno gubljenje elastičnosti i fleksibilnosti kako kože tako i sluzokože.

Promene hormonskog statusa se odražavaju i na rad žlezda sa spoljašnjim lučenjem pa koža postaje suvlja a sluzokoža suva i slabije prokrvljena (samim tim sklona pucanju i stvaranju ranica-prskotina koje sporo zarastaju). Suvoća sluznice vaginalnog zida rezultira peckanjem i bolovima kao i kontaktnim krvarenjima u toj regiji.

 

Usled slabljenja vezivnih struktura i potpore karličnim organima žene često imaju spuštenu mokraćnu bešiku, matericu, grlić, što se manifestuje tupim bolom u karlici i osećajem pritiska u donjem delu trbuha, kao i nevoljnim oticanjem mokraće.

Najnovijim Er-Yag laserima moguće je uspešno i efektno remodelovanje "ojačavanje" vaginalnih zidova, kao i spoljašnjih genitalija-vulve.

Smooth mode tehnologijom laser stimuliše sintezu kolagenih vlakana u submukozi (sloj ispod sluznice-mukoze) što dovodi do zadebljavanja tog sloja i zatezanja zidova vagine. Vezivanje vode za kolagen vodi ka boljoj lubrikaciji (vlaženju) ove regije.

Er-Yag laser je u odnosu na CO2 lasere manje invazivan, preciznije (selektivnije) deluje na mukozu tj.sluznicu i submukozu vagine, a oporavak je brz sa optimalnim rezultatima.

Metoda je pouzdana i bez neželjenih efekata. Tretman se radi u ambulantnim uslovima, bezbolan je i može se ponavljati više puta što daje još bolji i trajniji efekat.

Autor: dr Sunčica Živković, dermatovenerolog